Banyaszkalapacs.gif
    
Frissitve:
2022. május 28.

mbsz_logo_88.jpg

Magyar Bányászati Szövetség
1054 Budapest, Báthory u. 7. I. em. 7.
Postacím: 1535 Budapest, Pf. 814
Telefon: +36-30-9518-207
E-mail: mbsz@mabsz.hu
 
 

 

SZENT BORBÁLA NAPI ORSZÁGOS KÖZPONTI ÜNNEPSÉG
2022
dijatado_157.jpg
A 2022. évi Szt. Borbála napi országos központi ünnepség a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, Stefánia úti épületének Dísztermében került megrendezésre az Energiaügyi Minisztérium (az ágazat irányításáért felelős minisztérium), a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (bányafelügyeleti hatóságként az ünnepi helyszín házigazdája), a Magyar Bányászati Szövetség, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, valamit a Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület rendezésében.
Az ünnepi elnökségben helyet foglalt:

Steiner Attila energiaügyi államtitkár úr (Lantos Csaba energiaügyi miniszter úr képviseletében)
Dr. Fónagy János országgyűlési képviselő, gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes úr
Dr. Biró Marcell elnök úr (Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, SZTFH)
Kovács Pál elnök-helyettes úr (az Horváth Péter János HEKH elnök úr képviseletében)
Dr. Szunyog István dékán-helyettes úr (Prof. Dr. Mucsi Gábor Miskolci Egyetem MFK dékán úr képviseletében)
Homonnay Ádám MBSZ elnök úr (Magyar Bányászati Szövetség)
Dr. Hatala Pál OMBKE elnök úr (Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület)
Rabi Ferenc BDSZ elnök úr (Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete)
Dr. Zoltay Ákos az MBSZ főtitkára, az ünnepség levezetője

Steiner Attila államtitkár ünnepi beszéde után házigzdaként Dr. Biró Marcell SZTFH elnök úr-, majd – az időközben megérkezett – Dr. Fónagy János miniszterhelyettes úr mondott ünnepi köszöntőt.

A bányászati szervezetek részéről Homonnay Ádám MBSZ elnök-, Rabi Ferenc a BDSZ elnök-, és Dr. Hatala Pál OMBK elnök urak köszöntői hangzottak el.


Az ünnepi beszédeket követően kerültek átadásra a miniszteri elismerések.
(Lásd kitüntetettek névsora.)


Ez úton is köszönetet mondunk azért a minisztériumi előkészítő szervező munkáért mely a minisztériumi - feladati- és hatásköri - átszervezés és személyi változások forgataga ellenére lehetőséget adott arra, hogy új ágazati miniszterünk Lantos Csaba energiaügyi miniszter úr Védőszentünk ünnepe alkalmából „Miniszteri Elismerő Oklevél” és „Szent Borbála érem” elsimeréseket adományozott.

Az idei év a szakmai szervezetek jeles jubileuma jegyében telt. Idén ünnepelhette az OMBKE alapításának 130 éves évfordulóját, az MBSZ fennállásának 30 éves jubileumát. 20 esztendeje annak, hogy a Szent Borbála kultusz rendszerváltás-kori felelevenítését követően alapított „Szt. Borbála érem” kitüntetés a Védőszent ünnepén első ízben 2002-ben – a Dunaújvárosban megrendezett ünnepségen – nem csak a bányászat-, hanem a kohászat területén végzett lelkiismeretes tevékenység elismeréseként is adományozásra került.
Mindezek jegyében a Védőszent ünnepe alkalmábóé a szakmai szervezetek elnökeinek együttes köszönetnyilvánítása történt a „Szent Borbála a Bányászok-Kohászok Védőszentje” feliratú (MBSZ alapítású) emlékérem átadásával a miniszteri elismerések mindenkori adományozóinak, az ünnepi elnökség államigazgatási-, hatósági vezetőknek…


Ünnepi dallamok” következtek az MVM Seenergy Zrt. támogatásával ifjú művészek előadásában. Boccherin A-dúr szonátáját adta elő Hartmann Domonkos Péter friss Junior Prima-díjas csellóművész, Pál Olivércsellóművész.

Az ünnepség hivatalos része a „Bányász himnusz” és a „Kohász himnusz” közös eléneklésével zárult, majd állófogadásra hívták az ünnepség résztvevőit.
A kitüntetettek névsorsa

Homonnay Ádám ünnepi beszéde

További képek az ünnepségről
A képek teljes méretben megtekinthetők a "kép megnyitása új lapon"-ra kattintva!"


Steiner Attila energiaügyi államtitkár.jpg
Steiner Attila energiaügyi államtitkár
Dr. Biró Marcell SZTFH elnök.jpg
Dr. Biró Marcell SZTFH elnök
Dr. Fónagy János gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes.jpg
Dr. Fónagy János gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes
Homonnay Ádám MBSZ elnök.jpg
Homonnay Ádám MBSZ elnök
dijatado_163.jpg dijatado_11.jpg
dijatado_152.jpg dijatado_23.jpg
karikép másolata.jpg
Bányásznap országos központi ünnepsége 2022
10-_MH_1167.jpg
A 72. Bányásznap országos központi ünnepsége – a Technológiai és Ipari Minisztérium, a Magyar Bányászati Szövetség, a Bánya-Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, valamint házigazdakét Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata közös szervezésében – 2022. szeptember 1-jén 11.00 órai kezdettel került megrendezésre Salgótarjánban, a József Attila Művelődési Központ Színháztermében 350 fős részvétellel.

Az ünnepi elnökségben helyet foglaltak:
Prof. Dr. Palkovics László, technológiai és ipari miniszter;
Dr. Fónagy János országgyűlési képviselő, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszter-helyettes;
Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes;
Dr. Biró Marcell a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnöke képviseletében Dr. Káldi Zoltán, az SZTFH országos bányakapitánya;
Horváth Péter János úr, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke képviseletében Kovács Pál, a MEKH mai nappal kinevezett energetikáért felelős elnökhelyettese;
Dr. Czepek Gábor, az MVM Energetika Zrt. elnök – vezérigazgatója képviseletében Kiss Csaba termelési vezérigazgató-helyettes;
Becsó Zolt, Salgótarján parlamenti képviselője;
Homonnay Ádám, a Magyar Bányászati Szövetség elnöke;
Rabi Ferenc a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete elnöke;
Dr. Hatala Pál, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület elnöke;
Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere;
Prof. Dr. Mucsi Gábor úr, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar dékánja képviseletében Dr. Szunyog István dékán-helyettes;
Dr. Zoltay Ákos MBSZ ügyvezető főtitkár, az ünnepség levezetője.

Az ünnepségen további – névszerit is köszöntött – díszvendégei:

Riz Gábor parlamenti képviselő, a TIM mai nappal kinevezett miniszteri biztosa;
Horváth László parlamenti képviselő a TIM mai nappal kinevezett miniszteri biztosa;
Dr. Szabó Sándor a Nógrád Megyei Kormányhivatal főispánja;
Skuczi Nándor a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke;
Temesi Dóra Anna a TIM miniszteri kabinetfőnöke.

Az ünnepség a Magyar Himnusz – zenei aláfestéssel közös – eléneklésével vette kezdetét.

A résztvevők – az ünnepi elnökség tagjainak és a kiemelt vendégek névszerinti – levezetői köszöntését követően felállva, 1 perces néma főhajtással tisztelegtek az elhunyt bányásztársak emlékének, majd meghallgatták Kántor Zoltán színművész előadásában, Sík Sándor: „A bányász” című költeményét.

Rabi Ferenc a BDSZ elnöke megnyitóját követően a Kormány részéről Prof. Dr. Palkovics László miniszter tartott ünnepi beszédet és Dr. Fónagy János miniszterhelyettes mondott köszöntőt.
Házigazdaként Fekete Zsolt polgármester, a bányászati szakmai szervezetek részéről Homonnay Ádám MBSZ elnök és Dr. Hatala Pál OMBKE elnök köszöntője hangzott el.

A rendezvény üde színfoltjaként Pándy Piroska Liszt Ferenc-díjas opera- és operett-énekesnő örökzöldeket és ismert operett-dalokat énekelt.


Levezető bejelentette, hogy a Bányásznap országos központi ünnepség felemelő programpontjaként a bányászatban/bányászatért dolgozók elismerésben részesülnek, megemlítve azt, hogy a fennállásának 30 éves jubileumát idén ünneplő Magyar Bányászati Szövetségnek rendkívüli megtiszteltetést jelent, hogy az Augusztus 20-i Nemzeti ünnepünk alkalmából Miniszter úr „Miniszteri Elismerő Oklevél” elismerést adományozott Homonnay Ádám úrnak, az MBSZ elnökének, a MOL Nyrt. Kutatás-Termelés Magyarország igazgatójának.

A 72. Bányásznap alkalmából kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 14 fő részére „Miniszteri Elismerő Oklevél”, 24 fő részére „Kiváló Bányász” kitüntető címet adományozott, mely miniszteri elismeréseket Dr. Konz Zsófia miniszterhelyettes asszonnyal együtt adták át a kitüntetetteknek.

Ezt követően – több évtizedes munkájuk elismeréseként – az MBSZ-BDSZ alapítású „Bányász Szolgálati Oklevél” kitüntetéseket adott át Homonnay Ádám az MBSZ elnöke és Rabi Ferenc a BDSZ elnöke.

Jeles jubileumunk alkalmából a „ Magyar Bányászatért” MBSZ jubileumi plakettet Homonnay Ádám az MBSZ elnöke, a BDSZ Elismerő Oklevelét Rabi Ferenc a BDSZ elnöke adta át várossá nyilvánításának 100 éves évfordulója alkalmából Salgótarján Városnak, a 30 éves alapítási évfordulójuk alkalmából az OMYA Hungária Kft-nek és a Perlit’92 Kft-nek.

A BDSZ kitüntetéseket: 3 fő részére BDSZ bányász gyűrűt, 5 fő részére BDSZ Művészeti Nívódíjat Rabi Ferenc a BDSZ elnöke adta át.

Fekete Zsolt úr, Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere „Salgótarján Emlékérem” elismerésben részesítette Rabi Ferencet, a BDSZ elnökét.

Homonnay Ádám MBSZ elnök az Ünnepi Elnökség tagjainak az MBSZ fennállásának 30 éves évfordulója jegyében a „Három évtized a Magyar Bányászatért” ezüst emlékérmek átadásával köszönetnyilvánító emléket adott át.

Dr. Zoltay Ákos az ünnepség levezetője az ünnepség végéhez közeledve összefoglalva köszönetet mondott az ünnepség technikai előkészítéséért, a József Attila Művelődési Központ vezetőinek és munkatársainak, a rendezvényszervezőknek, Salgótarján megyei jogú városnak, a színvonalas fogadtatást ünnepi zenével biztosító Bányász Kohász Fúvószenekarnak, az ünnepi kulturális élményt nyújtó színművészi szavalatért, az operett dalok előadásáért. Ismételten megköszönve az ünnepi beszédeket a miniszteri elismerések/kitüntetések adományozásáért és átadásáért. Az átadást segítő minisztériumi protokoll munkatársaknak, a narrátornak. A sikeres lebonyolításáért köszönet a Házigazda Salgótarján Önkormányzatának, vezetésének, munkatársainak! Bejelentette, hogy az ünnepség hivatalos része a Bányász Himnusz közös eléneklésével zárul, melyet követően vendégeinket állófogadásra invitáljuk, ahol pohárköszöntőt mond Fekete Zsolt Salgótarján Megyei Jogú város polgármestere.

Köszönjük a Bányásztársadalom országépítő munkájának kormányzati, társadalmi elismerését!

Jó szerencsét!


Fotók: REMEK Hegedűs Márk fotográfus
A képek teljes méretben megtekinthetők a "kép megnyitása új lapon"-ra kattintva!
21-_MH_1222.jpg
Rabi Ferenc BDSZ elnök
ünnepi megnyitója
22-_MH_1249.jpg
Prof. Dr. Palkovics László miniszter
ünnepi beszédet mond
29-_MH_1276.jpg
Dr. Fónagy János miniszterhelyettes
ünnepi köszöntőt mond
30-_MH_1283.jpg
Fekete Zsolt polgármester
ünnepi köszöntőt mond
35-_MH_1310.jpg
Homonnay Ádám
MBSZ elnök
37-_MH_1315.jpg
Dr. Hatala Pál
OMBKE elnök
9-_MH_1165.jpg 55-_MH_1407.jpg

Prometheus díjak átadása az Innovációs és Technológiai Minisztériumban 2022. március 15 alkalmából
Fritsch László kitüntetése.jpg
Fritsch László kitüntetése
Marton Zsombor kitüntetése.jpg
Marton Zsombor kitüntetése


Prof. Dr. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter 2022. március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmából Prometheus-díjat adományozott:

Fritsch Lászlónak,az MVM CEEnergy Zrt. vezérigazgatójának, (az MBSZ alelnökének)
Kardos Istvánnak, az MVM Mátra Energia Zrt. kiemelt szakértőjének,
dr. Kovács András Vilmosnak, az Energiatudományi Kutatóközpont nyugalmazott tanácsadójának,
Marton Zsombor Ádámnak a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatójának, (az MBSZ korábbi elnökének)
Molnár Péternek, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. kutatási osztályvezetőjének
(Közzétéve a HIVATALOS ÉRTESÍTŐ • 2022. évi 15. számában 2022. március 25-én)
Az elismeréseket ünnepélyes körülmények között 2022. március 31-én Alföldy-Boruss Márk az ITM energetikáért felelős helyettes államtitkára adta át a díjazottaknak, a Helyettes Államtitkárság és – a kitüntetési javaslatokat előterjesztő szakmai szervezetek – vezetőinek, munkatársainak részvételével tartott ünnepi megemlékezésen.
Alföldy-Boruss Márk az ITM energetikáért felelős helyettes államtitkára az elismerések átadásakor méltatta a díjazottak kiemelkedő szakmai munkásságát.
A díjak átadását követően kötetlen eszmecsere keretében nyílt lehetőség egymás kölcsönös megismerésére, további méltatásokra és köszönet-nyilvánításokra egyaránt.
A Prometheus Díj a villamosenergia-, a gáz- és olajipar, a bányászat, az atomenergia, a hőszolgáltatás biztonsága, szabályozása, fejlesztése, valamint üzemeltetése érdekében végzett kimagasló tevékenységért, továbbá életmű elismeréséért éves szinten legfeljebb 5 fő részére adományozható.
A Prometheus Díj a villamosenergia-, a gáz- és olajipar, a bányászat, az atomenergia, a hőszolgáltatás biztonsága, szabályozása, fejlesztése, valamint üzemeltetése érdekében végzett kimagasló tevékenységért, továbbá életmű elismeréséért éves szinten legfeljebb 5 fő részére adományozható.
Dr. Kovács András Vilmos kitüntetése.jpg
Dr. Kovács András Vilmos kitüntetése
Kardos István kitüntetése.jpg
Kardos István kitüntetése
Molnár Péter kitüntetése.jpg
Molnár Péter kitüntetése

A magas rangú miniszteri elismerések adományozását köszönjük!
A Díjazottaknak gratulálunk! További életútjukhoz sok sikert kívánunk!

Jó szerencsét!
Prometheus díj átadás résztvevői 2022.Március 15 alkalmából.jpg
Prometheus díj átadás résztvevői

Tisztelet és köszönet Szövetségünk Tagságának, Alapítóinak!


Immáron 30 esztendeje, hogy a Bányászati Egyesülés megszűnését követően,
az egyesülési jogról szóló 1989 évi II. törvény alapján
1992. január 22-én
az Alapítók nyilatkozatukkal döntöttek Szövetségünk jogelődjeként a szilárdásványbányászat munkáltatói és menedzsment érdekképviseletének ellátására
– társadalmi szervezetként –
a Magyar Szilárdásványbányászati Szövetség (MASZISZ) létrehozásáról

Az alapító okirat aláírói voltak:

Aszódy Tamás, a SZÉNKER Kft. ügyvezető igazgatója;
✝Dr. Fazekas János, a Bakonyi Bauxitbányák vezérigazgatója;
Dr. Gál István, a Bányászati Aknamélyítő Vállalat vezérigazgatója;
✝Dr. Goda Miklós, a Mátraaljai Szénbányák vezérigazgatója;
Dr. Göndöcs István, a Mecseki Szénbányák vezérigazgatója;
Matyók László, a Dorogi Szénbányák vezérigazgatója;
✝Morvai Ernő, a Nógrádi Szénbányák vezérigazgatója;
Pölczmann István, a Veszprémi Szénbányák vezérigazgatója;
Dr. Reményi Gábor, a Borsodi Szénbányák vezérigazgatója;

(✝Az időközben elhunytakat Isten nyugosztalja békében és emlékük tiszteletével!)

Az alapító Közgyűlés által elfogadott Alapszabály szerint megválasztotta a Szövetség akkori tisztségviselőit:
Elnök: Németh György, a Veszprémi Szénbányák korábbi vezérigazgatója, a Bányászati
Egyesülés elnöke;
Alelnök: Dr. Reményi Gábor, a Borsodi Szénbányák vezérigazgatója;
Főtitkár: Dr. Zoltay Ákos, a MININVEST Rt. szervezési ügyvezető igazgatója;
személyében.
Az alapítást követően – a Tagság köre (a szénhidrogén-bányászattal, az építőipari alapanyag-bányászattal érc- és ásványbányászattal, valamint tevékenységükkel a bányászathoz kapcsolódó vállalkozásokkal) örvendetes bővülésének köszönhetően és figyelemmel a jogszabályi feltételrendszer változások követelményeire – a szervezet névváltoztatásokkal működött / működik tovább:
1993-1995 között a Magyar Bányászati Kamara, 1996-tól Magyar Bányászati Szövetség néven folytatva a MASZISZ által megkezdett szakmai, munkáltatói érdekképviseleti tevékenységet.
Ez úton is szeretném tiszteletemet és köszönetemet kifejezni az Alapítóknak és Szövetségünk mindenkori Tagságának azért a szakmai összefogásért, támogatásért melyet három évtized óta – a változó gazdasági-, tulajdonosi-, államigazgatási irányítási és felügyeleti valamint jogszabályi környezetben a Szövetség mindenkori Elnökeinek-, Alelnökeinek-, Elnökségének és Felügyelő Bizottságának irányításával – a szakmai érdekérvényesítés folyamatos operatív működésének fenntartásához bizalmat adtak!

Jó szerencsét!

Dr. Zoltay Ákos
ügyvezető főtitkár
1054 Budapest, Báthory u. 7. I. em. 7.
Postacím: 1535 Budapest, Pf. 814
Telefon: +36-30-9518-207
E-mail: mbsz@mabsz.hu
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.